27 Ekim 2011 Perşembe


CAN HOCA



Can Polat Pomay….

Zonguldak’ın Can Hocası…

Çoğumuzun canımız kadar  sevgi , saygı duyduğu  Cumhuriyet Öğretmeni

Bu yazıyı okuyanların şöyle dediklerini duyar gibiyim ;



- Bize Can Hocayı mı tanıtacaksın.O bizim Can Hocamız. Biz onu tanıyoruz.



Doğru.Benim de böyle bir amacım yok.Hepimiz Hocamızı tanıyoruz.Zaten Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı  ( ZOKEV ) bu konuda çok güzel bir çalışma yapmış,kitapçık olarak yayımlamış.Herkesin edinip okumasını  isterim.



Bu çalışma  ZOKEV’in kent belleğinin belgelenmesi yolunda değerli bir eser.ZOKEV’i ,başta gönüllü kültür hamalı  Ahmet Öztürk olmak üzere tüm yöneticilerini  kutluyorum.



                               ***                                 ***

 Karasevdam Karaelmas    kitabımı , hocama sunarken , sunu yazımda ;  ……birçok Milletvekili ve Belediye Başkanından daha fazla Zonguldak!a katkısı  olan sevgili hocama …. demiştim.



Bu tanımlama içi bilgiyle desteklenmemiş bir öngörüydü.Ama sevgili Hocamızın bana, o çok güzel kendi kuşağının  özelliklerinden biri olan harika el yazısıyla ithaf edip imzaladığı özgeçmiş’ini okuyunca  öngörümün gerçekliğini gördüm.



Bunları sizle paylaşmak istedim.



Bu bilgilerin öğrencisi olmaktan onur duyduğum  Hocamızın spora , eğitime ve adam olma yolunda öğrencilerine  verdiği eşsiz katkılarını anlatmak benim haddim değil.Bunları zaten yaşadık, biliyoruz.



Kentin büyümesine  , gelişmesine yaptığı katkıları bilmiyordum.Birçoğunuzun bildiğini de sanmıyorum.

                          ***                                     ***

Can Hoca 1950 de Zonguldak ‘a gelmiş , Devrek’e tayin olmuş.

Devrek’te basketbol’u başlatmış.İlk basket potalarını dikerek ,adeta  bundan sonra yapacaklarının temelini atmış.



1965 – 1969 yılları arasında fahri olarak  Beden Terbiyesi  Bölge Müdürlüğü yapmış.İki odalı , sığıntı haldeki  kuruma bu günkü modern  , Bölge Müdürlüğü Binasını kazndırmış. Yetmemiş bugün kendi adını taşıyan Kapalı Spor Salonunu yaptırmış.

Yetinmemiş ,Çaycuma Stadyumunun yapılmasını sağlamış.



O zamana kadar ,Özel İdare ve Belediyelerden alınan %3-4 Spora katkı paraları, Ankara’ya , Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğüne giderken ,  paraların burada kalmasını sağlamış.Bu paralar Zonguldak’ta yatırıma dönüşmüş.Örneğin Stadyum iyileştirilmiş.Tribünler yapılmış.

Yani Şehir Stadyumunun bugünkü hali de onun eseri.



Bu  iki tesis (Stadyum ve Kapalı Salon ) sayesinde çok sayıda Bölgesel Turnuvalar  Zonguldak’ta yapılmış.  Zonguldak’ın otelcisi lokantacısı ve diğer  esnafı maddi kazanç sağlamış ve halen de sağlamakta.



1978 ve sonrası sekiz yılda ZOFOD (Zonguldak Folklor Derneği ) başkanlığı yapmış. Türkiye’nin ve tabii ki Zonguldak’ın yurt dışında tanıtımına katkıda bulunmuş.



ZOFOD’ kendi alanında  kurumsal anlamda bir ilk.Özellikle yerel folklor açısından önemli çalışmaları ve derlemeleri var.Bugünkü bir çok folklor kuruluşunun kadroları ZOFOD ocağında yetişti



Zonguldaksporun 2.Lig’e alınmasında da Can Hoca’nın emeği-katkısı var.’Doğal olarak 2.Lige girmemiz kent ekonomisine  önemli maddi kazançlar sağladı.



Gerek Mehmet Çelikel Lisesi , gerekse de TED Koleji müdürlükleri sırasında okullarda üniversite hazırlama kursları açmış.Bu çalışma  da çok başarılı olmuş. Aile bütçelerine yük olmadan çok düşük paralarla ,çok sayıda öğrenci üniversiteli olmuş.



Hocamızın yetiştirdiği  bir çok politikacı ve bürokrat’ın  kente yaptığı hizmetlerin temelinde de Can Hoca’nın teşvik ve yönlendirmesinin olduğunu da unutmayalım.



                                 ***                                            ***

Can Hoca’nın  Spor ve Eğitime yaptığı , değil ülkede ,dünyada bile örneği az bulunur  katkılarının dışında kentimize yaptığı  fiziki-ekonomik katkıları da bilinsin istedim.



Gerçekten bir çok seçilmiş yani görevlendirilmiş Milletvekili ve Belediye Başkanının düşünün, bir de Can Hoca’nın bir başına yaptıklarına  bakın.



                                   ***                                          ***

Böylesi konularda hep aklıma eski bir kartpostal gelir.Hani eskiden bayram-yılbaşı öncesinde açılan kartpostal sergileri vardı.Oradan almıştım;şimdi bulamıyorum..Ama kompozisyon çok net olarak aklımda ;



“Birbirinin eşi beyaz sandalyelerle dolu bir salonun kapısında elinde süpürge ,gözleri dehşetle açılmış bir müstahdem , yanındaki polise salondaki birkaç kırmızı sandalyeyi göstermektedir”.



İşte  bir yığın yitiklerin – yanlışların kenti Zonguldak’ta birkaç kırmızı  sandalyeden biridir Can Hocam,



İyi ki o kırmızı  sandalyeler var.



İyi ki varsın hocam.

Sana nice sağlıklı mutlu yıllar.

Tüm öğrencilerin ve sevenlerin adına ,ellerinden öperim



Ali Kaya



2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder